KUTEM’le Geleceği Tasarla Seminerleri-3: “Sürdürülebilir Şehircilikte Teknik Müşavirlik”
13 Şubat 2024 | 16:20

Üniversitemiz Kent İçi Ulaşım Teknolojileri Erişebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUTEM) tarafından düzenlenen Geleceği Tasarla Seminerlerinin üçüncüsünde “Sürdürülebilir Şehircilikte Teknik Müşavirlik” konusu ele alındı. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak Hise Global Teknik Müşavirlik A.Ş. Kurucu Ortağı Ebru Öz yer aldı.

Kentleşmenin çevreye ve sağlığa etkisi hakkında bilgi veren Öz, “Dünya nüfusunun %70’ini oluşturan kentler, küresel karbon emisyonlarının ise %80’ini oluşturuyor” dedi. Ebru Öz, karayolu ulaşımının, en hızlı büyüyen emisyon kaynağı olduğunu ifade etti. AB’nin, Karayolu taşımacılığından kaynaklanan emisyonlarında yüzde 30 oranında azaltmayı hedeflediğini belirten Öz, Türkiye’de ise karbon emisyonu azaltma çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.

Kentleşmenin sorunlarından da bahseden Ebru Öz, bunları “Yetersiz altyapı ve hizmetler, kentsel yoksulluk ve barınma sorunları, çevresel kirlilik ve kaynak kıtlığı, erişilebilir ulaşım yetersizliği, çarpık kentleşme ve düzensiz göç, yönetim ve politika zorlukları” olarak ifade etti.

BM’nin temel amaçları arasında yer alan 11 numaralı hedefinin “sürdürülebilir şehircilik” olduğuna dikkat çeken Öz, sürdürülebilir şehirciliğin, dengeli, yaşanabilir ve uzun vadeli sürdürülebilir kentlerin planlanması ve geliştirilmesini amaçladığını dile getirdi.

Teknik müşavirliğin sürdürülebilir şehircilikteki rolüne de değinen Ebru Öz, “Çevre kirliliğine, trafik sıkışıklığına ve bunların ekonomik üretkenliğe, sosyo-ekonomik hayata etkilerine çözümler arıyoruz” dedi.

Gelecek için sürdürülebilir, entegre ve akıllı bir ulaşım planlamasına ihtiyacımız olduğunun altını çizen Ebru Öz konuşmasında elektrikli araç ekosistemi ve mikro mobilite çözümleri üzerinde durdu. Program, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

 

kutem-1 kutem-1 kutem-1
background image