Gazi Teknopark, Teknoloji Alanındaki Potansiyeli Artırmayı Hedefliyor
13 Şubat 2024 | 10:49

Üniversitemizin desteği ve büyük ortaklığı ile 2007 yılında kurulan Gazi Teknopark, girişimcilere fikir aşamasından uluslararasılaşmaya kadar her adımda katkı sağlıyor ve onların başarı hikayelerine tanıklık ediyor.

Gazi Teknopark Genel Müdürü Elif Başak Teksin, Gazi Teknopark'ın, ülkemizin teknoloji alanındaki potansiyelini artırmak ve sürdürülebilir bir inovasyon ekosistemi oluşturma hedefinde olduğunu söyleyerek, Gazi Üniversitesi’nin akademik birikimiyle birleşerek, yenilikçi girişimcilere destek olmak ve onları ulusal ve uluslararası arenada başarıya taşımak amacında olduklarını ifade etti.

Teksin, Ankara Gölbaşı yerleşkesinde yaklaşık 20 bin m² kapalı alanda faaliyet gösteren Gazi Teknopark ’ta, halen 140’a yakın firmada, 1100’ün üzerinde Ar-Ge, yazılım, tasarım, destek personeli istihdamı ve 1700’e yakın projenin geliştirilerek 7 Milyar TL gelir elde edildiğini belirtti.

Elif Başak Teksin, şirketleşen ve Ar-Ge sürecinin ardından ticarileşme aşamasına gelen girişimcilerimizin ulusal ve uluslararası pazarlara erişimlerini sağlamak için yürüttükleri programlar kapsamında, 2023 yılı sonu itibari ile Gazi Teknopark firmalarının toplam ihracat gelirlerinin 73 Milyon dolara ulaştığı bilgisini verdi.

2015 yılında kurulan Bilişim Kümelerindeki firmalarla; Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan ‘Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’ (KEOA) çerçevesinde, Ticaret Bakanlığı’nın da hedef ülkeler listesinde bulunan Dubai’ye, Mart 2024’te Sektörel Ticaret Heyeti düzenlenmesi konusunda çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Pakistan İslamabad’da yer alan ve ülkenin ilk tam entegre bilim ve teknoloji parkı olan Ulusal Bilim ve Teknoloji Parkı (NSTP) ile Gazi Üniversitesi ve Gazi Teknopark arasında iş birliği olanaklarını artırmak amacı ile 2023 yılında bir protokol imzaladıklarını hatırlatan Elif Başak Teksin, iki teknoloji geliştirme bölgesinde yer alan firmalar arasında yapılan eşleşmeleri en kısa sürede B2B’lere dönüştürmek için de görüşmelerini sürdürdüklerine vurgu yaptı.

Teksin, Gazi Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız başta olmak üzere, Üniversitemizin Teknopark’a verdiği özel önem ve desteğin son derece kıymetli olduğuna değinerek, Rektör Danışmanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül ve diğer Yönetim Kurulu Üyelerinin de Gazi Teknopark vizyonunun geliştirilmesine yönelik belirlediği stratejilerin son dönemdeki çalışmalarımıza yön verdiğinin de altını çizdi.

“Teknoparkımızda, yeni kurulmuş ve gelişmekte olan küçük firmaların desteklendiği kuluçka merkezimiz, yönetim birimlerimiz, toplantı salonlarımız, kafeterya ve çeşitli sosyal alanlar ile firmalarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılamaktayız” diyen Teksin, girişimcilere fikir aşamasından uluslararasılaşmaya kadar her adımda destek olduklarını belirtti. Girişimciliğe yeni adım atan firmalara çok önem verdiklerini anlatan Teksin, girişimciler ile birlikte 2023 yılı sonu itibari ile 50’ye yakın kuluçka statüsündeki firmalarında sürdürülebilir programlar geliştirdiklerine değindi. Elif Başak Teksin, bölgelerindeki, açık ofis şeklinde dizayn edilmiş Anahtar Kuluçka Merkezi ve Akademisyen Kuluçka Merkezinin girişimcilerinin hizmetinde olduğunu dile getirdi.

Gazi Teknopark Genel Müdürü Teksin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Teknoparkların Bölge Dışı Kuluçka Merkezi kurabilmelerine imkân tanıyan yasal düzenlemeleri ile özellikle şehir merkezinde yeni kuluçka alanları yaratma konusunda çalışmalarının sürdüğüne dikkat çekti. Elif Başak Teksin, bölgeye firma kabulünde sektörel bir kısıt olmamakla birlikte son yıllarda büyük veri, yapay zekâ, enerji, sürdürülebilirlik, eğitim ve sağlık teknolojileri alanındaki girişimlere daha çok odaklandıklarını söyledi.

Teksin, BİGG Anahtar programını, ön kuluçka ve kuluçka destekleri kapsamında birçok girişimcilik programı yürüten Gazi Teknoparkın lokomotif programı olarak gördüklerini belirterek, “5 yıldır ‘Uygulayıcı Kuruluş’ olduğumuz programda bugüne kadar %51 başarı oranına ulaştık. 2017 yılından bu yana 83 girişimci, toplamda 25 milyon TL’ye yakın hibe alarak şirketleşti. 2023-2025 yılları için Ege Teknopark, Bahçeşehir Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Kuzey İzmir TEKMER ve İnci Holding ile yeni bir konsorsiyum içerisinde yolumuza devam ediyoruz” diye konuştu.

BİGG Anahtar programı ile yüzde 51 başarı oranına ulaşarak, girişimcilere önemli destekler sağladıklarının altını çizen Elif Başak Teksin, bugüne kadar 1700’e yakın proje geliştirildiğini ve firmaların toplam gelirinin 7 milyar TL’yi aştığını vurguladı. Bu başarının arkasındaki gurur kaynağı firmalardan da söz eden Teksin, sözlerine şöyle devam etti: “2017 yılında Gazi Teknopark ’ta faaliyetine başlayan ve çevresel krizlerle mücadeleye odaklanmış iklim teknoloji geliştiren ONO Yazılım, çevre dostu teknolojiler ve inovasyonlarla geleceğe yönelik çözümler üretmeye devam eden sürdürülebilir bir dünya için çalışmalarını sürdüren çevreci bir firmamızdır. Gazi Üniversitesi Yerleşkelerinde Blok Zincir Temelli IOT Sensörlerle Karbon Ölçüm ve İzleme Projesi gibi projeler ONO yazılımın çevresel konulardaki taahhüdünü de gösteriyor.

Gazi Teknopark bünyesinde yer alan Bakiyem Ödeme Çözümleri ise, faaliyetlerine başladığı 2017 yılından bugüne 5500’ün üzerinde müşteriye online ödeme çözümleri sunmuş bir firmamızdır. Müşteri sayılarının yüzde 90’ını KOBİ’lerden, kalan kısmı ise Şişecam ve Flokser gibi devlerden oluşturan bir portföye sahiptir.

İnsan odaklı vizyonu, proaktif ve çözüm odaklı bakış açısıyla küresel sağlık bilişimini ve ilaç takip teknolojisini şekillendiren sağlıkta dijitalleşmenin dünya çapındaki öncülerinden olan firmamız Tiga Sağlık Teknoloji’lerinin, sağlık bilişimi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde elde ettiği bilgi birikimini ve deneyimleri gençlere aktarmak amacıyla kurduğu Tiga Vakfı’nı bizler için son derece kıymetli buluyoruz. Vakıf, bilişim ve mühendislik alanlarındaki gençlerimize bilgi ve deneyim aktarımını sağlamanın yanında, onların teorik bilgilerini pratik becerilerle pekiştirmelerini sağlayan firmamız, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında yerini almıştır.

CareMed firmamız ise, 2020 yılında KOSGEB AR-GE İnovasyon Projesi kapsamında hayvanlar için geliştirdiği dünyadaki ilk ve tek taş kırma sistemini içeren özel tasarlanmış cihazıyla bölgemizdeki bir diğer başarı hikâyesini yazmıştır. İlk cihaz satışını Türkiye’de gerçekleştiren girişimci firmamız CareMed, ikinci cihazının satışını ABD’ye geçekleştirmiştir. PetLith marka taş kırma cihazı, kediler için çözümsüz olarak nitelendirilen  bir duruma dünya genelinde ameliyatsız bir çözüm sunarak önemli bir adım atmıştır. Firmamız,  Fonbulucu Girişim Sermayesi Yatırım Fonu üzerinden düzenlenen fonlamada, 996 yatırımcıdan 3.8 Milyon yatırım almıştır.

Bölgemizde kurulan Marketyo, Yemek sepeti tarafından satın alınması, fikir aşamasından başlayıp exit sürecine giden en iyi başarı hikâyelerimizden biridir. Son dönemde Bölgemizdeki 5 start-up’ın yatırım alması, 1 şirketimizin borsaya açılması önemli gelişmelerimizden sadece birkaçı. Benzer şekilde ön kuluçka oyun girişimlerimizden birinin Angry Birds’ün geliştiricisi Finlandiya merkezli oyun şirketi Rovio tarafından satın alınması gibi global başarı hikayelerinin parçası olabildik.”

Bölgede geliştirilen projelerin üniversite-sanayi iş birliği içerisinde yürütülmesine büyük önem verdiklerine değinen Elif Başak Teksin, ağırlıklı olarak Gazi Üniversitesi altyapısından faydalanıldığından ve Gazi Üniversitesi akademisyenleri ile yoğun bir iş birliği yapıldığından söz etti. Yıl içerisinde düzenledikleri etkinliklerle Üniversitemizin bölümleri, fakülteleri, araştırma merkezleri ve enstitülerinde akademisyenlerle ve öğrencilerimizle bir araya geldiklerine işaret eden Teksin, bu toplantıların iş birliği sayılarına ve niteliğine önemli katkıları olduğunu söyledi.

Gazi Teknoparkın gelecek planları ve projeleri hakkında da bilgi veren Teksin, gelecek planları arasında, özellikle büyük veri, yapay zeka, enerji, sürdürülebilirlik, eğitim ve sağlık teknolojileri alanlarında daha fazla girişimciye destek olmak ve bu alanlarda yeni projeler geliştirmek olduğunu belirtti. Elif Başak Teksin, ayrıca, ulusal ve uluslararası pazarlara erişimi desteklemek için çeşitli programlarını genişletmeyi planladıklarını kaydetti.

Gazi Teknoparkın çevre odaklı çalışmalarından da bahseden Teksin, çevre odaklı sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla, güneş enerjisi santrali ve alternatif enerji kaynakları kullanımını teşvik eden projeler yürüttüklerini aktardı. Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin belirgin şekilde hissedildiği günümüzde çevre odaklı sürdürülebilir ekonomik büyümeyi hedefleyen yeşil büyüme kavramı ve bu yönde yapılan çalışmaların önemini bildiklerini anlatan Teksin, “Gazi Teknopark tarafından yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve alternatif enerji kaynaklarından enerji üretim ve tüketiminin teşvik edilmesi amacıyla kurulan Güneş Enerjisi Santralimizde gerçekleştirdiğimiz çeşitli revizyonlar ve yenilemelerle gücü 330 kWp değerine ulaşan öz tüketimli santral yapısına ulaştık” dedi.

Elif Başak Teksin, Güneş Enerjisi Santrali (GES) sisteminin tam kapasite çalıştığında Gazi Teknopark binasının toplam gücü olan 1000 kWp’in yaklaşık olarak yüzde 32’sini karşılayacağını ifade etti.

GES sisteminin ve Gazi Teknopark bünyesindeki alternatif enerji kaynağı kullanımının farklı bir seviyeye taşınması amacıyla Türkiye’deki ilk mikro şebeke çalışmasını Başkent Elektrik ile yürütülen bir projeyle tamamladıklarını belirten Teksin, Gazi Teknopark binası için Enerji Verimliliği Sertifikası aldıklarını ve Sıfır Atık Sertifikası almak için de gerekli çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi.

Gazi Teknopark olarak Türkiye’nin teknoloji alanındaki geleceğine sağlayacakları katkıları anlatan Teksin,  G-Tech Partner isimli programla firmalarını potansiyel müşteri ve partner ile buluşturduklarına değindi. Elif Başak Teksin, 2024 yılı içerisinde ülkemizin lokomotif firmaları ile kendi firmalarını buluşturmak için hazırlıklarını tamamladıklarını ve önceden olduğu gibi pek çok iş birliğini kurmayı planladıklarını söyledi. Gazi Teknoparkın, Türkiye’nin teknoloji alanındaki potansiyelini artırmak ve yenilikçi girişimcileri desteklemek için önemli bir rol oynadığının altını çizen Teksin, gelecek planları ve projeleriyle Türkiye’nin teknoloji alanındaki geleceğine önemli katkılar yapmaya devam edeceklerinin üzerinde durdu.

“Gazi Teknopark olarak, Türkiye’nin teknoloji alanındaki potansiyelini artırmak ve inovasyon ekosistemini güçlendirmek için varız” diyen Gazi Teknopark Genel Müdürü Elif Başak Teksin, her geçen gün daha iyi işlere imza atarak, ülkemizin Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sağlamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

teknopark-1 teknopark-1
background image