Dijital Öğrenme ve Öğretme Araştırma Laboratuvarı ile TOEFL IBT Sınav Merkezi Açıldı
25 Nisan 2022 | 15:46

Gazi Eğitim Fakültesi bünyesinde kurulan Dijital Öğrenme ve Öğretme Araştırma Laboratuvarı ile TOEFL IBT Sınav Merkezi, Gazi Eğitim Fakültesi Hersek Binası’nda düzenlenen törenle açıldı.

Prof. Dr. Mahmut Selvi açılış konuşmasında Gazi Eğitim Fakültesinin, öğretim kalitesi, öğretim elemanı ve öğrenci sayısı bakımından Türkiye’nin en önde gelen eğitim kurumu olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Mahmut Selvi, QS Alan Bazlı Dünya Sıralaması sonuçlarına göre 2021 yılında Eğitim alanında 151-200 bandında sıralanan Gazi Üniversitesinin 2022 yılında ise çok büyük bir sıçrama yaparak dünya üniversiteleri arasında 21. sırada, Türkiye’de ise 1. sırada yer aldığını söyledi.

Dekan Prof. Dr. Mahmut Selvi, fakültenin BÖTE, Fizik Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği programlarının geçtiğimiz hafta Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD) tarafından 3+2 yıllığına akredite edildiğini dile getirdi. Mahmut Selvi, Fizik Öğretmenliği Programının ise Türkiye’de ilk defa akredite edilen fizik öğretmenliği programı olma başarısını elde ettiğini belirtti.

Prof. Dr. Mahmut Selvi, Gazi Eğitim Fakültesinin Aralık 2021’de ETS tarafından uygulanan TOEFL IBT’nin Ankara’da yapıldığı birkaç merkezden biri olmaya hak kazındığını söyledi. Merkezde ilk sınavın 19 Şubat 2022, ikincisi sınavın ise 26 Mart 2022 tarihinde yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Selvi, TOEFL IBT sınavlarının, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı personelinin katkılarıyla düzenli olarak yapılmaya devam ettiğini ifade etti.

Dekan Prof. Dr. Mahmut Selvi, Dijital Öğrenme ve Öğretme Araştırma Laboratuvarı’nın ise Millî Eğitim Bakanlığının 2023 Vizyon Belgesi'nde vurgulanan Tasarım-Beceri Atölyeleri kavramı ve "Dijital öğrenme materyalleri geliştiren lider öğretmenler desteklenerek teşvik edilecektir" ifadesi doğrultusunda öğretmen adaylarının hemen her teknoloji ile tanışmasına olanak sağlayacak fiziksel imkânlarla donatıldığını belirtti. Prof. Dr. Selvi, şunları ifade etti: “Bu laboratuvarda gelişen teknolojileri yakından takip etmek ve disiplinler arası çalışmalar ile hem öğrencilerimizin hem de öğretim elemanlarımızın bilgi ve becerilerini güncel tutmak amacıyla birçok alanda etkinlikler yapılması planlanmaktadır. Böylelikle, günümüzde gerek kamuda gerekse özel sektörde öne çıkan etkinliklerde ihtiyaç duyulan bilgi ve becerilerin kazandırılması da amaçlanmaktadır.”

Prof. Dr. Mahmut Selvi’nin ardından Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasına geçildi. Prof. Dr. Musa Yıldız, gelecek yıl 97 yaşını kutlayacak olan Gazi Üniversitesinin, Türkiye’nin geleceğini inşa etme konusunda büyük bir azim ve kararlılıkla hareket ettiğini söyledi. Bu noktada Gazi Eğitim Fakültesinin yetiştirdiği öğretmenler ve geliştirdiği eğitim politikaları ile büyük bir görev üstlendiğini ifade eden Prof. Dr. Musa Yıldız, “ETS’nin (Educational Testing Service) sunduğu sınavlardan biri olan TOEFL IBT, dört dil becerisini ölçen ve geçerliliğinin yanı sıra güvenilirliği de kanıtlanmış bir sınav konumunda olmasından kaynaklı olarak, katılım oranı yüksek bir sınavdır. Kurumumuzun da bu sınavın uygulandığı ağın bir parçası olması, Gazi Üniversitesinin uluslararası kimliğinin bir göstergesi olması anlamında önem arz etmektedir. Fakültemizin, geçerliliği uluslararası mecralarda tanınmış bir sınav olan TOEFL IBT’nin uygulandığı merkezlerden biri olması bizlere memnuniyet vermektedir” dedi.

Prof. Dr. Musa Yıldız, Dijital Öğrenme ve Öğretme Araştırma Laboratuvarı’nın ise Türk eğitim sisteminin değişim ve dönüşümüne rehberlik eden, yenilikçi, problem çözme becerilerine sahip, dijital öğrenme ve öğretme deneyimlerini yaşamış nitelikli öğretmenler yetiştirme amacıyla kurulduğunu ifade etti. Laboratuvarın tekli olarak çalışmaya da izin veren altıgen çalışma masalarıyla donatıldığını anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektörlüğün, bölüm öğretim üyelerinin ve Millî Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürlüğünün katkılarıyla donanım ve yazılım ihtiyaçlarının giderildiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından açılışa geçildi. İlk olarak TOEFL IBT Sınav Merkezi’nin daha sonra da Dijital Öğrenme ve Öğretme Araştırma Laboratuvarı’nın açılışı yapıldı. Açılış kurdeleleri, Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Fazlı Polat, Prof. Dr. Bekir Buluç, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül ve Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi tarafından kesildi.

Açılışın ardından Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Fazlı Polat, Prof. Dr. Bekir Buluç ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, TOEFL IBT Sınav Merkezi’ni ve Dijital Öğrenme ve Öğretme Araştırma Laboratuvarı’nı gezerek bilgi aldılar.

background image