Gazi Üniversitesi Vizyon Konferansları-8
10 Mayıs 2022 | 16:31

Üniversitemizin vizyon konferansları kapsamında gerçekleştirmiş olduğu serinin sekizinci etkinliği 28 Nisan 2022 tarihinde çevrimiçi olarak düzenlenmiştir. Etkinlik, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa YILDIZ ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. İlkay ERDOĞAN ORHAN’ın açılış konuşmaları ile başlamış ve Sn. ERDOĞAN ORHAN moderatörlüğünde yürütülmüştür. Konuşmacı olarak Nobel İlaç bünyesinde Bilimsel Operasyonlar Direktörü ve Yatırımlar Koordinatörü görevini yürüten Dr. Ömer Hulki OCAK “İlaç Sektöründe Sanayi-Üniversite İş Birliğine Bakış” konulu sunumunu yapmıştır. Etkinlik konusu kapsamında, Sn. OCAK ülkemizdeki ilaç piyasasının kutu bazındaki değer dağılımlarının ve büyüme kaynaklarının son beş yıllık durumuna değinmiş, genel olarak Ar-Ge konseptinden bahsederek ülkemizdeki ilaç Ar-Ge faaliyetlerinin durumunu değerlendirmiştir. İlaç ve biyoteknoloji sektörünün Ar-Ge çalışmalarına ayrılan kaynaklar değerlendirildiğinde ön sıralarda yer aldığını belirten Sn. OCAK, Ar-Ge sürecinin araştırma evresinde sıfırdan başlayarak bir ilaç üretebilmenin oldukça maliyetli olduğundan, bu nedenle gerçekleştirilen faaliyetlerin daha çok var olan bir ilacı geliştirmek üzerine yoğunlaştığından bahsederek, jenerik ilaç üretiminin ön plana çıktığına dikkat çekmiştir. Jenerik ilaç Ar-Ge çalışmalarının ürüne dönüşmesindeki süreç konusunda katılımcıları bilgilendiren Sn. OCAK, özellikle ilk jenerik olabilmek için patent korumalarının aşılması ve yeni patentlerin alınmasının bu süreçteki kritik basamaklardan olduğunu, patentlerin aşılamadığı durumlarda ise üniversitelerle gerçekleştirilecek iş birliklerinin önem arz ettiğini belirtmiştir. Konuşmasının son kısmında TÜBİTAK projeleri ile desteklenerek ortaya çıkan üniversite-sanayi iş birliğinin nasıl daha başarılı gerçekleştirileceği konusundaki fikirlerini aktaran Sn. OCAK, bu süreçte her iki taraf için de ortak noktaların iyi belirlenmesinin gerektiğini, oluşturulan üniversitesanayi iş birliği komisyonu çalışmaları ile doğru yönlendirildiğinde bilimden ticarileştirmeye uzanan bu yenilik zincirinde ciddi sonuçlar elde edileceğini vurgulamıştır. Seminer sonunda katılımcılar konu ile ilgili sorularını yöneltmiştir. Etkinlik yaklaşık 1,5 saat sürmüş olup, büyük çoğunluğu Üniversitemiz akademik, idari personeli ve öğrencilerimiz olmak üzere Üniversitemiz genelinde toplam 58 kişinin katılımı ile gerçekleşmiştir.