Türkiye’nin ikinci radyocerrahi merkezi olma özelliği taşıyan ve halen tamamen kamu imkanları ile oluşturulmuş tek ve en büyük merkez olan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gamma Knife Radyocerrahi Merkezi, son teknoloji Gamma Knife cihazıyla tedavi hizmetlerine devam ediyor. Mevcut Gamma Knife cihazının kobalt kaynaklarının ömrünü tamamlanması nedeniyle en gelişmiş cihaz olan Gamma Knife Icon cihazı merkeze kazandırılmış ve yenilenen merkezin açılış kurdelesi geçtiğimiz yıl Ekim ayında Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Danıştay 2. Daire Üyesi Hakim Aydemir Tunç, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat, Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Hasan Bostancı, Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Emmez ve Genel Sekreter Öğr. Gör. Ragıp Akyürek tarafından kesilmişti.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizin beyin ve sinir cerrahisi alanında çok iyi olduğunu söyleyerek bu durumdan mutluluk duyduğunu ifade etti. Gamma Knife cihazının sadece Gazi Üniversitesinde olmasının gurur verici olduğunu belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, “Ülkemizin dört bir yanından hastalara hizmet veren Merkez, dünya standartlarında en gelişmiş, kanıta dayalı tedavi hizmetlerini sunuyor” dedi.
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Emmez, Gamma Knife ünitesinde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Gazi Hastanesi Gamma Knife Ünitesinin 2004 yılından bu yana hizmet verdiğini belirten Prof. Dr. Hakan Emmez, Gazi Hastanesinde Gamma Knife Ünitesinden tedavi olan hasta sayısının 10 bini aştığı bilgisini verdi.
Prof. Dr. Hakan Emmez, Gamma Knife’ın radyasyonu tümöre odaklama imkânı verdiğini ifade ederek yöntemin beyin tümörleri, kanamalara sebep olan beyin damar yumakları, derin yerleşimli ve cerrahinin uygun olmadığı tümörler, bazı psikiyatrik hastalıklar ve bazı ağrı türlerinin tedavisinde başarılı olduğunu ifade etti.
Gamma Knife ile tedavi edilen hastaların ağırlıklı grubunu iyi veya kötü huylu tümörler ve damar bozuklukları bulunan kişilerin oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Hakan Emmez, kompülsif bozukluk denilen giderek artan bazı psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde de bu yöntemin kullanıldığını belirtti. Prof. Dr. Emmez, böyle durumlarda mutlaka psikiyatri bölümünün onayının alınması gerektiğine de dikkat çekti.
Cerrahiye yardımcı bir yöntem olarak da fayda sağlayan Gamma Knife'ın bazı tümör tiplerinde ise uygulanamadığının altını çizen Emmez, yöntemin özellikle küçük ve orta boyutlu tümörlerde etkili olduğunu söyledi.
Emmez, "Gamma Knife, çoğunlukla tümörleri kontrol altına almamızı sağlıyor. Tümörü yok etme her zaman söz konusu değil ama zaten tümörün büyümesi engellenerek hastaları riskli durumlardan koruması çok önemli. Yöntem, iyi huylu tümörlerde yüzde 90-95 oranında başarı sağlarken, kötü huylu tümörlerde bu oran yüzde 80-yüzde 75 düzeyine düşebiliyor” dedi.
Prof. Dr. Emmez, tedavinin açık cerrahiye göre ciddi avantajlar sağladığına dikkati çekti. Gamma Knife'ın en önemli avantajının birçok hastayı ameliyattan, açık cerrahiden, kanamadan, enfeksiyondan ve uzun süre yoğun bakım ya da serviste yatmaktan koruduğunu anlatarak, “Bu günübirlik bir tedavi. Yani bu yönteme uygun olan hastamız sabah randevusuna göre ünitemize geliyor. Başına lokal anesteziyle bir çerçeve takıyoruz, bu çerçeveyle MR, anjiyo gibi tetkikleri yapılıyor” diye konuştu.
Söz konusu işlemlerin ardından planlama bilgisayarında beyindeki hangi lezyonların tedavi edileceğini saptadıklarını ve kaydettiklerini belirten Prof. Dr. Hakan Emmez, daha sonra Gamma Knife cihazına alınan hastanın 45-60 dakikalık tedavinin ardından evine gidebildiğini ve 1-2 gün içinde normal hayata dönebildiğini ifade etti.
Gamma Knife uygulanan hastalarda çoğunlukla ağır, kalıcı bir yan etki beklemediklerinin altını çizen Emmez, bazen 3-5 gün süren baş ağrısı, baş dönmesi gibi küçük yan etkilerle karşılaştıklarını anlattı.
Gerektiğinde her yaş grubundan hastaya uygulanabilen yöntemin 1 günlük, 3 günlük veya en fazla 5 günlük dozlarda verildiğini belirten Emmez, bir hastalığı saptanan hastanın mutlaka beyin cerrahlarına danışarak hastalıklarının Gamma Knife ile tedavisinin mümkün olup olmadığını sormalarını istedi.
Hakan Emmez, Türkiye'nin radyo cerrahi konusunda Avrupa ve Orta Doğu'nun önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.