Toplumsal Katkı Seminerleri-3: “Engellilik ve Biz: Farklı Olmak Mı? Farkında Olmak Mı?”
28 Aralık 2023 | 17:50

Üniversitemiz Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü ile Toplumsal Katkı Komisyonu tarafından başlatılan Toplumsal Katkı Seminerlerinin üçüncüsü 28 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirildi. 

Üniversitemiz ‘Toplumsal Katkı Öncelikli Alanları’ dikkate alınarak yapılan seminerler dizisinin üçüncüsü olan “Engellilik ve Biz: Farklı Olmak Mı? Farkında Olmak Mı?” adlı seminere konuşmacı olarak “Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan konuk oldu.

Programın moderatörlüğünü Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Müzeyyen Nazlı Güngör yaptı. Doç. Dr. Müzeyyen Nazlı Güngör, bu ayki Toplumsal Katkı Seminerleri kapsamında, Üniversitemizin toplumsal katkı öncelikli alanlarından “dezavantajlı gruplar” ve UNESCO’nun ise 10. Sürdürülebilir kalkınma hedefi olan “eşitsizliklerin azaltılması” konuları ile ilişkili olarak “Engellilik ve biz: farklı olmak mı farkında olmak mı” teması ile Prof. Dr. Bülent Elbasan’ın konuk olacağını söyleyerek, katılımlarından dolayı kendilerine teşekkür etti.

Prof. Dr. Bülent Elbasan konuşmasında, engelli olma durumunun toplumda nasıl algılandığı, nasıl iletişim kurulacağı, dikkat edilmesi gereken hususlar ve farkında olmanın yaratacağı toplumsal hareketliliğe ve değişime değindi.

Prof. Dr. Bülent Elbasan, dünyada hala engellilik, özürlülük kavramlarını tartışılmaya devam ettiğini söyledi. Kapsayıcılık kavramı edinme, yapma, modifikasyon ve ortadan kaldırma kavramları üzerinden açıklayan Bülent Elbasan, kapsayıcılık için neler yapılması gerektiğini anlattı.

Farklı gelişimsel özellikler gösteren bireyle iletişim kurmanın zorlu ve zahmetli bir durum olduğundan söz eden Prof. Dr. Elbasan, “Ancak eğer bazı temel prensipleri bilirseniz bu zorlukları kolaylıkla aşabilirsiniz” dedi.

Empatinin ne olduğu ve neyi gerektirdiği hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Bülent Elbasan, empatinin bir başkası için bir şey yapmak demek değil; o kişiyle birlikte olmak demek olduğuna vurgu yaptı. Empatinin diğer bir bireyin başına gelenlerle ilgili anlayış ve sorumluluk gerektirdiğini dile getiren Prof. Dr. Bülent Elbasan, herkesin farklı bir düşünce tarzı ve iletişim yolu olduğunu kaydetti.

İletişimin her zaman karşılıklı saygı, güven ve tolerans çerçevesinde olması gerektiğine dikkat çeken Elbasan, bunun iletişimi daha kolay hale getireceğini ve çatışmaları engelleyeceğini belirtti. Doğru iletişim için ipuçları da veren Prof. Dr. Elbasan, bireyle konuşurken yanındaki kişi ya da aile/arkadaşı aracılığıyla değil, doğrudan kendisine yönelik hitap edilmesi önerisinde bulundu. Elbasan, her farklı gelişim özelliği gösteren bireyin eşsiz karakter özellikleri olduğunu ve ömür boyu bu özelliklerle yaşayacağının unutulmaması gerektiğini söyledi.

Tam katılımı etkileyen bariyerler hakkında bilgi veren Elbasan, toplumsal bakış açısının önemi üzerinde durdu. 

Elbasan’ın konuşmasının ardından depremde bir kolu ve bir bacağını kaybeden Zeynep Büyükardıç misafir konuk olarak katılarak hikayesini paylaştı.  2015 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü mezunu olan ve pediatri alanında çalışan Zeynep Büyükardıç’ın 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde kliniği yıkıldı ve enkaz altında kaldı. Dokuz ay hastanede yatan Büyükardıç, bu süreçte yaşadıklarını anlatarak, bu tarz sosyal sorumluluk projeleri ile seslerini duyurabileceklerine söyledi.

toplumsal katkı seminer 3-1 toplumsal katkı seminer 3-1 toplumsal katkı seminer 3-1 toplumsal katkı seminer 3-1 toplumsal katkı seminer 3-1
background image