Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) girişimiyle Gazi, Ankara ve Orta Doğu Teknik Üniversitelerinin birlikte kurduğu Nörobilim ve Nöroteknoloji Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM), beyin araştırmaları alanında ülkenin dört bir yanından gelen bilim insanlarına ev sahipliği yapıyor. Merkezin yönetim kurulunda görev alan 4 başarılı kadın akademisyen, bu alandaki çalışmalara yön verirken, genç nesil araştırmacılara da ilham kaynağı oluyor.
Üç araştırma üniversitesinin kurduğu NÖROM'un yönetim kurulundaki dört başarılı bilim kadını, beynin şifrelerini araştıran projelerle hem geleceğe yön veriyor, hem de yeni neslin yetişmesine katkı sağlıyor. Merkez yönetim kurulunda yer alan 3'ü profesör, 1'i doçent olmak üzere 4 kadın akademisyen, beynin şifrelerini araştıran projeleriyle genç bilim insanlarına ışık tutuyor.
“Merkezdeki araştırmacı ve öğrencilerin yüzde 70'i kadınlardan oluşuyor”
NÖROM Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, 3 araştırma üniversitesinin ortaklığında 6 yıl süren hazırlık aşamasının ardından kurulan ve bir süre önce açılışı yapılan Merkezin, beyin araştırmaları alanında tüm ülkedeki araştırmacılara hizmet verdiğini ifade etti.
Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, NÖROM'un beyin araştırmaları alanında öncü projelere ev sahipliği yaptığını ve genç araştırmacıları cesaretlendirdiğini söyledi. Nörobilim alanındaki hastalıklardan öğrenme bozukluklarına kadar beyinle ilgili geniş bir araştırma alanlarının bulunduğuna değinen Prof. Dr. Belen, ayrıca veri işleme alanında ortak üniversitelerin mühendislik bölümlerinden akademisyenlerin merkezde önemli görevler üstlendiğini vurguladı.
Merkezde yürütülen çalışmaların kapsamının oldukça geniş olduğunu anlatan Prof. Dr. Harunnisa Bolay, özellikle robotik kol, yapay zeka, derin öğrenme, sanal gerçeklik gibi alanlarda yapılan nörobilim projelerinin gelecek nesillere ışık tutacağını belirtti. Prof. Dr. Bolay, Merkezde proje yürüten araştırmacıların, doktora ve yüksek lisans öğrencileri ve bursiyerlerinin yüzde 70'inin kadınlardan oluştuğunu dile getirdi.
NÖROM Yönetim Kurulu üyelerinden ODTÜ Enformatik Enstitüsü Sağlık Bilişimi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yeşim Aydın Son, çalışmalarının son dönemde hastalıkların ayırıcı tanılarında genetik çeşitlilikleri inceleme üzerine odaklandığını söyledi. Çalışmalarında makine öğrenmesi ve yapay zeka ile genetik dizi incelemelerini birleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Yeşim Aydın Son, “NÖROM'da kadın araştırmacı ve yönetici ağırlığı fazla. Yönetim kurulumuzun yüzde 50'sinden fazlası, araştırmacılarımızın yüzde 60-70'i bilim kadınlarından oluşuyor. Demek ki biz Türkiye'deki kadınlar bu konuda gelişmeye önem veriyoruz, kariyerimizi bu yönde ilerletmeyi tercih ediyoruz” diye konuştu.
NÖROM Yönetim Kurulu Üyesi Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güvem Gümüş Akay, beyin hastalıklarında genetik yatkınlıkları ortaya koyma üzerine araştırmalar yürüttüğünü söyledi. Otizm, şizofreni gibi hastalıklardan sorumlu genlerin işlevlerini aydınlatacak işlevsel modeller geliştirdiklerinden söz eden Akay, "Beyin hastalıkları, insanda araştırması zor konular. Epey yol katettiğimiz çalışmalarımızda NÖROM altyapısını da kullanarak modelleme çalışmalarına devam ediyoruz" dedi.
“Kızlarımız küçük hayaller kurmasınlar”
NÖROM Yönetim Kurulu üyesi Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Bahçelioğlu, beyin araştırmalarının sabır gerektirdiğine işaret ederek, "Bizler doğal bir süreçle bir araya geldik, gecemizi gündüzümüze katarak çalıştık ve NÖROM'un kuruluşunda rol oynadık. NÖROM, üç ayrı üniversitenin üç ayrı projesinin birleştirilerek tek bir teklif olarak sunulmasıyla oluştu" şeklinde konuştu.
Beyin araştırmalarının sabır gerektirdiğine vurgu yapan Prof. Dr. Meltem Bahçelioğlu, “Kızlarımız küçük hayaller kurmasınlar, her şeyi yapabileceklerini düşünsünler. 'Bilimde kadın olmaz' diye bir şey olamaz. Kadın ve erkek beyni arasında başarıya ulaşmada nörobilimsel olarak bir fark yok. Yurt dışına nörobilim için doktoraya gidenler var, dönünce bu merkezde çalışmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.
Gazi’nin Çocukları Anıtkabir’de…
Üniversitemiz Kadın Futbol Takımı "Kadına Şiddete Hayır" Dedi
"Hemşireler Meme Kanserinden Korunma ve Erken Tanıda Kadınlarla Birlikte"
Toplumsal Katkı Seminerleri 7: “Kadının Güçlenmesi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalışmaları”
Birim Toplumsal Katkı Ekipleri Toplantısı Gerçekleştirildi
Üniversitemizde “Vücut Kitle Endeksi ile Şeker Ölçümü Taraması” Yapıldı
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.