Üniversitemiz Spor Bilimleri Fakültesi ile Sporda Yetenek ve Performans Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen “Sağlıklı Yaşlanmada Egzersizin Rolü” adı panel gerçekleştirildi.
Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda yapılan programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli ve Prof. Dr. Fazlı Polat, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Eler, Panelistler Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, Sporda Yetenek ve Performans Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Şenel, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Temel Çakıroğlu, Yüksek İhtisas Üniversitesi Yaşlanma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Eda A. Ağaşçıoğlu, Üniversitemiz Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ceren Suveren, konuklar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşması ile devam etti. Gelişen teknoloji ve hızlı yaşama zorunluluğunun insanları hareketsiz yaşama sürüklediğini dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “İnsanlar artık ihtiyaçlarını hareket etmek yerine, çeşitli araçlar kullanarak giderebiliyorlar. Örneğin; çok uzak olmayan mesafelerde, işine veya evine gidecek olan birey, yürüyerek değil de motorlu taşıt ile gidiyor. Yürümesi gereken mesafede asansör kullanıyor. Bu ve benzeri örnekleri çoğaltmak mümkündür” dedi.
Teknolojinin yaşamımızı kolaylaştırdığını ancak beraberinde getirdiği hareketsiz yaşamın, sağlığımızı olumsuz yönde etkilediğini belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, bundan dolayı, geçmiş yıllara oranla yaşadığımız dönemde, hareketsiz yaşam tarzının; obezite, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, kanser ve birçok kronik hastalığa da neden olduğunu kaydetti. Yapılan araştırmaların; yaşam boyu yapılan sportif faaliyetler ve egzersizin birçok hastalıktan korunmada veya tedavisinde etkili olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, düzenli egzersizlerin sağladıkları psikolojik desteğin yanı sıra, bilişsel fonksiyonlarda düzelme, yakın dönemli hafızada artış, dikkat süresinde uzama, depresyon sıklığında azalma, ruhsal iyilik halinde gelişme, uyku kalitesinde ve süresinde artışa neden olduğuna değindi.
Düzenli ve uygun egzersizlerin, bütün bu olumlu etkileri ile sağlıkla ilişkili yaşam kalitesinin artmasına katkı sağladığının altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yaş ilerledikçe, kondisyon, kuvvet ve esneklik vb. fonksiyonlarda azalma olduğu bilinmektedir. Egzersizle birlikte, ilgili fonksiyonlar iyi korunduğu takdirde 65 yaştaki bir kişi, 25 yaşındaki hareketsiz yaşam süren birey kadar performans gösterebilir. Büyük Türk Alimi İbn-i Sina, asırlar önce; “Sağlığı korumanın üç temel prensibi vardır. Hareket, Gıda ve Uykudur” demiştir. Sonuç olarak, Egzersiz, Sağlıklı ve Kaliteli yaşamın reçetesidir. Burada konuşmama son verirken bu programın hazırlanmasında emeği geçen Rektör Danışmanız, Kıymetli Hocam Doç. Dr. Temel Çakıroğlu’na çok teşekkür ediyorum. Programa konuşmacı olarak katılanlara şükranlarımı arz ediyor, herkese saygılar sunuyorum.”
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşması sonrası moderatörlüğünü Sporda Yetenek ve Performans Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Şenel’in yaptığı panele geçildi. Panelde Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Temel Çakıroğlu, Yüksek İhtisas Üniversitesi Yaşlanma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Eda A. Ağaşçıoğlu, Üniversitemiz Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ceren Suveren sunumlarını yaptılar.
Program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Gazi’nin Çocukları Anıtkabir’de…
Üniversitemiz Kadın Futbol Takımı "Kadına Şiddete Hayır" Dedi
"Hemşireler Meme Kanserinden Korunma ve Erken Tanıda Kadınlarla Birlikte"
Toplumsal Katkı Seminerleri 7: “Kadının Güçlenmesi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalışmaları”
Birim Toplumsal Katkı Ekipleri Toplantısı Gerçekleştirildi
Üniversitemizde “Vücut Kitle Endeksi ile Şeker Ölçümü Taraması” Yapıldı
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.